15-11-2007, 11:24 AM
Flixieluv Wrote:waf Wrote:Gerben Zonderland Wrote:waf Wrote:in het contract staat vermeld dat je een oprotpremie krijgt als je ontslagen wordt. vervolgens bepaalt het engelse recht dat je geen aanspraak kunt maken op dat geld als je niet aan de bak komt (en ik zou wel eens willen hoe lang dat geldt). kennelijk kun je daar niet van af wijken.
de clausule is wel effectief voor mensen die niet meer aan de bak komen. daar wil het engelse recht derhalve wel in voorzien. en, hoe je het ook wendt of keert, dat is geen gekke regelgeving. ook in nederland krijg je een lagere ontslagvergoeding als je al wat anders hebt.
Ehm, bedoel je: als je WEL meteen weer aan de bak komt?
Hoe lang dat geldt hangt wellicht van de hoogte van de afkoopsom af, van het salaris en van de afspraak die onderling gemaakt wordt. Is het echt zo dat je in Nederland een lagere ontslagvergoeding krijgt? Op internet staat dat er geen wettelijke regels zijn voor de hoogte ervan, maar dat er wel richtlijnen zijn van de kantonrechters. En er zal ongetwijfeld genoeg jurisprudentie zijn om het ongeveer te kunnen voorspellen. Ik zie bij alle berekeningen geen extra opmerking staan voor het meteen weer in dienst treden bij een andere werkgever...
dat bedoelde ik ja.
dat je een andere baan heb is een argument die een werkgever (uiteraard) aandraagt en dat is van invloed op de hoogte van een vergoeding. begrijpelijk ook. nooit zeggen dat je een andere baan hebt dus...
wel is het zo dat als je er een boete op zet in het contract om iemand te ontslaan je die imo gewoon verschuldigd bent in nederland, zonder dat van invloed is of je wel of niet een baan hebt. je kunt dan een beroep doen op matiging van die boete, maar daar zal een rechter niet snel gehoor aan geven.
Als je dat verzwijgt kan dat in een later stadium, als je vorige werkgever hier alsnog achter komt, weldegelijk de aanleiding geven voor een door je voormalige werkgever - met een aanzienlijke kans op succes - te entameren procedure (igv ontbinding een herroepingsprocedure, igv beëindigingsovereenkomst vernietiging vanwege bedrog), dus dat lijkt me niet juist. Als erom gevraagd wordt: altijd eerlijk zeggen. In beëindigingsovereenkomsten staat daar overigens meestal een standaardclausule over, en een kantonrechter vraagt daar ook vrijwel steeds naar.
klopt, moet ik erbij vertellen, als je een andere baan hebt moet je natuurlijk niet direct een contract gaan tekenen. dat moet je pas doen na de procedure. :razz:
en je kan er ook voor kiezen om het niet eerlijk te zeggen en de gok nemen dat je niet aangesproken wordt.